Snart är det dags för våravslutning...

För ett år sedan var det ingen som tänkte på något som hette våravslutning i Kuggom. Den sista våravslutningen i numera f.d. Kuggomskolan ägde rum våren 2014 och efter det har det inte funnits elever som har kunnat fira sin avslutning.

Tack vare Axxell och Borgå folkakademi kan vi dock i år igen avsluta en termin inom ramen för den fria bildningen, d.v.s. avsluta en folkhögskoletermin. Axxells och Akans elever som gått i Kuggom under våren är förstås de invandrare som gått på linjen ”Handicraft for immigrants” – en grupp bestående av invandrare från Afghanistan, Filippinerna, Irak, Storbritannien och Syrien.

Linjen startade med buller och bång, med ca. två veckors varsel i början av året. Det kom 76 ansökningar varav 23 kunde antas till linjen – samtliga från Lovisa och Lappträsk. Allting var nytt för alla och ingen visste med säkerhet hur det hela skulle gå.

Med facit på hand kan vi väl säga att vi klarat det hela relativt bra – visst har det funnits utmaningar, men det mesta har vi kunnat reda ut, utan större dramatik och om allt går enligt plan, så hoppas vi att invandrarlinjen blir ett permanent inslag i Traditionscentrum Kuggom.

Gällande eleverna kan man väl konstatera att det inte är så lätt att avgöra vem som lärt sig mera – linjens elever eller vi som jobbar vid traditionscentret?

Visst finns det mycket eleverna har lärt sig, som de kunnat bekräfta i form av prestationer eller test, men det mest givande och troligtvis mest värdefulla, helt i typisk folkhögskoleanda, är de människorelationer som uppstått under våren – resan från att vara lite reserverad och misstänksam, till vänskap och förtroende som öppnar portar i båda riktningar och skapar en god social grund att stå på för resten av livet.

När man umgås med dessa, i första hand asylsökande människor dagligen och ger sig tid att prata bort en stund med dem då behov finns, så får men en direkt inblick i deras vardagsliv - oberoende av om det gäller frågan ifall, och i såfall hur man kan anhålla om ett skattekort för att kunna jobba, hur det känns att sätta sina sista slantar på en glass åt sin sjuåriga son som sedan genast snubblar och tappar den i sanden eller varför man ständigt kan vara på så gott humör trots sitt livsöde...

Frågorna och diskussionsämnena varierar mycket från dag till dag.

Samtidigt som det nu är lite vemodigt då läsåret tar slut, så känns det mycket bra att vi har fått igång en början till bildningsverksamhet i Kuggom igen. På hösten kör vi sedan igång med båtbyggarlinjen och förhoppningsvis med en ny invandrarlinje.

Nu skall vi dock som sagt fira traditionell våravslutning först och sedan ha lite sommarlov.

Ännu en liten detalj – visste du att det är Ramadan just nu och vad det innebär?

Just det - de muslimer som fastar varken äter eller dricker då solen är uppe, utan de får ta det ätbara vi bjuder på vid avslutningen med sig hem och äta det när solen gått ner.

Vi hoppas ni skall ha en riktigt skön sommar

- Nina, Karin & Niklas -

lilla båthallen i majsolens sken


Inläggshistorik

  • Facebook Social Icon
  • Instagram

© Traditionscentrum – Perinnekeskus Kuggom 2019