Träbåtsbygget kommer igång igen!

Efter en paus på nästan fyra år kommer det att byggas båtar i Kuggom igen.

Det har varit en av de mest utmanande uppgifterna för oss i Traditionscentrum Kuggom att hålla hoppet om en fortsatt träbåtsbyggarverksamhet i Kuggom vid liv bland träbåtsentusiaster, samtidigt som vi insett att det inte är lätt att få ihopsamlat de krafter som behövs för en träbåtsbyggarlinje.

Axxell, Borgå folkakademi och båtbyggarläraren Esko Mattsson är dock nu de som skall föra träbåtsbyggartraditionen vidare i Kuggom.

Den ettåriga båtbyggarlinje som utannonserades i februari och vars ansökningstid går ut 19.5. har i dagens läge 16 anmälda elever och det krävs 12 för att linjen skall starta – var och en kan då dra sina slutsatser om vad som kommer att ske!

Maximiantalet båtar som kan byggas samtidigt i båthallen är 15, men det lönar sig nog trots det att sätta sig på reservlistan om man är intresserad av linjen.

Eftersom det efter inkommande sommar finns enbart två läroanstalter kvar i Finland, som kan lära ut klassiskt träbåtsbygge, så ser vi ganska ljust på framtiden för träbåtsbygget i Kuggom.

Förutom att det finns en efterfrågan på själva träbåtsbyggandet, så finns det också en klar efterfrågan på kunskap i träbåtsreparation och -underhåll. Hur vi skall tackla den efterfrågan är ett ganska ofta återkommande samtalstema idag.

En tanke är att man vart annat år kunde lära sig att bygga nya båtar och vart annat år kunde man lära sig att reparera eller renovera gamla båtar, men vi skall inte gå händelserna allt för långt i förväg ännu, utan låta idéerna mogna och först få igång höstens linje i september.

Huvudsaken just nu är att konstatera att det finns en klar efterfrågan på att få lära sig att bygga sin egen träbåt och det är vi mycket glada över.

Bilden här ovan är början till en av de båtmodeller som finns att välja på inom ramen för kommande vinters båtbyggarlinje

så här ser båten ut som färdig

- Niklas -


Inläggshistorik

  • Facebook Social Icon
  • Instagram

© Traditionscentrum – Perinnekeskus Kuggom 2019