Nästan dax att fira...

Vi ropar inte hej förrän vi är över bäcken, men nu kan man nog börja påstå att det inte är långt kvar till bäcken i alla fall.

Förra veckan blev det klart att den östnyländska LEADER-gruppen Silmu rf. förordar två projekt som skall ligga som grund för verksamheten i Traditionscentrum Kuggom.

Det ena projektet heter ”Traditionscentrum-Perinnekeskus Kuggom” och det andra heter ”Byggnadsvårdscentrum-Perinnerakentamiskeskus Kuggom”.

I praktiken betyder det stöd vi får tack vare Silmu rf. att vi inom Traditionscentrum Kuggom får arbetsro i minst 15 månader. D.v.s. vi får största delen av löneutgifterna för 2 projektanställda och en deltidsassistent finansierade med stödpengar och dessutom en option på förlängning av projektstöden efter en prövning av behovet.

I reda pengar innebär stödet nästan € 120.000,- som betalas ut mot redovisning. Projekten måste ännu genomgå en laglighetsprövning hos NTM-centralen. Endast ifall det finns lagliga hinder för projektens genomförande kan finansieringen stoppas – det borde ju i såfall betyda att ifall finansieringen stoppas så kan vi anse oss vara skyldiga till planering av kriminell verksamhet ?!

Förutom denna positiva nyhet så kan vi också berätta att vi förhandlat om utbildningar i samarbete med KSL-opintokeskus. Dom har fått examensrätt då det gäller yrkesexamen för hantverkare på svenska, ganska långt tack vare möjligheten till samarbete med oss och förra fredagen sade dom sig prioritera oss i sin planering av kommande år. Nu skulle det gälla för oss att kunna planera lämpliga utbildningar, vilket förstås inte går så där bara.

Vi väntar också inom denna månad på ett beslut från SFV gällande ett verksamhetsstöd för kommande år.

De förhandlingar vi förde med SFV för några veckor sedan ger oss ingen anledning att tro att vårt goda samarbete inte skall kunna fortsätta.

Nu börjar det nog kännas som om vi kan börja tänka lite längre än vad näsan är lång.

Med dom orden vill jag egentligen uppmuntra olika aktörer eller enskilda personer att fundera på ifall det finns någon verksamhet ni skulle vilja vara med om att förverkliga i Kuggom.

Det är mycket välkommet ifall just du som läser detta har en idée, men saknar utrymme, uppmuntran och stöd för att förverkliga din idée.

Det är snart dags att ansöka om stipendier och stöd från Svenska Kulturfonden...

Har du en idée så kan du också börja med att surfa in på adressen www.fyrk.fi

- Niklas -


Inläggshistorik

  • Facebook Social Icon
  • Instagram

© Traditionscentrum – Perinnekeskus Kuggom 2019